Nano niet vrij van risico

Laatste wijziging: donderdag 22 april om 09:37, 3184 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 22 april 2010

Door Bart van den Dikkenberg.

Nanotechnologie is techniek die werkt met superkleine stofjes en deeltjes (bijvoorbeeld in de orde van een nanometer, dat is een miljardste van een meter). Nanotechnologie heeft geleid tot vele nieuwe stoffen, zoals die koolstofnanobuisjes. Sommige materialen kregen op nanoschaal andere toepassingen, zoals ceriumdioxide in autobrandstoffen.

Naar een eenduidige definitie van nanotechnologie wordt nog gezocht, weet ir. Bart Walhout, onderzoeker aan het Rathenau Instituut in Den Haag. Om de voortgang in het onderzoek te garanderen stelt hij voor om een voorlopige omschrijving te gebruiken en die aan te passen als dat nodig is. „Het is niet erg als dat proces tien jaar duurt.” Gangbaar is nu dat de wetenschappen die zich bezighouden met chemische structuren kleiner dan 100 nanometer onder de noemer nanotechnologie vallen.

„Nanowetenschappers maken nieuwe technologische ontwikkelingen mogelijk”, stelt Walhout. „Sommige onderzoekers voorspellen zelfs een technologische revolutie. Door deze technologie vervagen de grenzen tussen wetenschappen en zijn ze op een ingenieuze manier met elkaar te combineren.”

Een volledig nieuwe wetenschap is nanotechnologie dus niet, beaamt de onderzoeker. Deze tak bouwt voort op natuurkunde, supramoleculaire chemie, biochemie en andere terreinen van de wetenschap.

„Het nieuwe eraan is wel dat er nu instrumenten beschikbaar zijn om de eigenschappen van de materie te bestuderen op de ultrakleine nanoschaal, zodat wetenschappers steeds beter begrijpen wat er gebeurt op het niveau van moleculen.”

Lees verder.

Attentie: aquariusage.com



Bron: refdag