Het prototype van het allereerste zonnepaneel, dat zestig jaar geleden werd gebouwd, werkt nog perfect. Het is opgedoken op een Britse antiekbeurs.
Het apparaat is het werk van een leraar Wetenschappen uit het Britse Surrey, die zijn vrienden wilde bewijzen dat het mogelijk was om energie op te wekken door middel van zonlicht. Hij bracht in 1950 uren door in zijn laboratorium om een eerste prototype te bouwen.
De leraar maakte daarvoor gebruik van een theorie die Russell Ohl in 1946 gepatenteerd had. Maar omdat niet bekend is of Ohl ooit een werkend prototype heeft gebouwd, wordt het Britse apparaat als het eerste moderne zonnepaneel beschouwd.
Het apparaat heeft de vorm van een kristallen bol en ziet er dus heel anders uit dan de huidige zonnepanelen. Maar het principe is hetzelfde: door middel van een mineraal, selenium, wordt zonlicht omgezet in elektriciteit.
Erg krachtig is apparaat het niet. “In volle zonlicht produceert het paneel amper 1,5 volt, net genoeg om een digitaal horloge van stroom te voorzien”, zegt Fred Nickson, de antiquair die het apparaat verkoopt in de Britse krant Daily Mail. Maar het werkt nog even goed als zestig jaar geleden. (IPS)
Bron: happynews