Censuur is echt overal

Laatste wijziging: vrijdag 9 april om 23:02, 4776 keer bekeken
 
Groningen, vrijdag 9 april 2010

Noem internetcensuur en veel mensen denken direct aan China. Niet de chefs van de grote internetbedrijven in Silicon Valley. Vraag hen welk land hen op dit moment zorgen baart en je krijgt een verrassend antwoord: Australië.

In naam van de strijd tegen kinderpornografie heeft de Australische Labourregering van premier Kevin Rudd strengere internetfilters ingesteld dan waar ook in de democratische wereld. Veel internetbedrijven zien dit als een glijdende schaal.

Jurist David Drummond van Google, dat onlangs met China in de clinch lag over het gebrek aan vrijheid op internet in dat land, waarschuwde onlangs: Rudd zou alle content willen blokkeren die in zijn ogen beledigend is voor het christendom. ‘Dat is een hellend vlak’, zei Drummond. China daarentegen kon de maatregelen van Rudd wel waarderen en gaf Australië een complimentje.

Van streng tot beperkt

De vrijheid van meningsuiting op internet is niet zo groot als velen denken. De censuur gaat veel verder dan de usual suspects, zoals pedo’s en politieke oppositie. De Canadese organisatie OpenNet Initiative heeft een lijst opgesteld van achttien landen die politieke censuur toepassen op internet of daarvan worden verdacht. De censuur is gerangschikt van ‘streng’, zoals in China, Vietnam en Iran, tot ‘aanzienlijk’ – Libië, Ethiopië, Saoedi-Arabië – en ‘beperkt’, zoals in Pakistan, Thailand en Azerbeidjan. Zeker dertig landen rechtvaardigen ‘sociale’ censuur; ze blokkeren internetcontent over seks, gokken en illegale drugs. De meeste landen in het Midden-Oosten hanteren strenge sociale censuur, China, Birma en Thailand een gematigde en de VS, Engeland en veel Europese landen een beperkte.

Zoals gezegd: internet heet grenzeloos te zijn. Een plaats met vrij verkeer van informatie, die de kunstmatige grenzen van natiestaten bedreigt. Maar overal ter wereld beperkt een groeiend aantal nationale wetten en regels het web, internet is allang geen universeel medium meer. Internetbedrijven worden in cyberspace net zo beperkt als in de dagelijkse realiteit.

Bron / Lees verder: Depers.nl