Iraakse oudheden doen Egypte verbleken

Laatste wijziging: dinsdag 23 februari om 15:58, 4171 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 23 februari 2010

Irak laat zich van een hele andere kant zien. Dit keer geen gevechten, maar prachtige gebouwen uit de oudheid. En het belooft alleen maar beter te worden: volgens archeologen liggen onder het stof nog genoeg prachtige restanten van de stad uit Abrahams tijd: Ur. Wordt dit het nieuwe bedevaartsoord voor geschiedenisliefhebbers?

Sinds 2005 werken kleine teams aan de opgravingen van Ur. Vanwege de oorlog hebben de archeologische vondsten weliswaar niet de prioriteit die deze zouden moeten hebben. “Zodra de grootschalige opgravingen herstarten zullen tonnen aan oudheden daglicht zien,” merkt Dhaif Moussin, belast met de bescherming van het archeologische gebied, enthousiast op. “Dit gebied zal misschien wel belangrijker worden dan Giza.”

Schatten
Het klinkt misschien allemaal wat ambitieus, maar dat is het wellicht niet. In 1900 ontdekte archeoloog Charles Leonard Woolley in hetzelfde gebied zestien tombes van de elite van Ur. In de tombes vond hij grote schatten zoals een gouden dolk, een gouden beeld van een ram in een struikgewas en een gouden hoofdtooi van een koningin. In vergelijking met de schatten van bijvoorbeeld Toetanchamon zijn deze vondsten in de ogen van veel archeologen opzienbarender. Simpelweg omdat ze zo’n 1000 jaar ouder zijn.

Bron / Lees verder: scientias.nl