Rust nemen is goed voor het geheugen

Laatste wijziging: maandag 15 februari om 09:52, 3009 keer bekeken
 
Groningen, maandag 15 februari 2010

Ons geheugen wordt versterkt tijdens rustpauzes. Uit eerdere studies was al voortgekomen dat het versterken van het geheugen tijdens de slaap gebeurt, maar tot nu toe was nog niet bekend dat dit ook gebeurt wanneer men rust neemt terwijl men wakker blijft.

Een pauze na de les helpt dus bij het vasthouden van de informatie verkregen tijdens die les. De hersenen willen andere taken op non-actief zetten zodat het zich kan richten op wat het zojuist geleerd heeft.

Tijdens een experiment op proefpersonen bekeken onderzoekers met behulp van fMRI de hippocampus en de corticale gebieden van de hersenen. De proefpersonen kregen een bepaald beeld te zien. Hen werd niet verteld dat hun geheugen later met betrekking tot dit beeld getest zou worden. Ze moesten vervolgens aan iets anders denken en rusten. Ze mochten niet gaan slapen.

De fMRI liet zien dat nadat het beeld was waargenomen door de hersenen, er een duidelijke wisselwerking ontstond tussen de activiteiten in de hippocampus en de corticale gebieden. Deze wisselwerking vond echter alleen plaats wanneer de indrukken gedenkwaardig zouden kunnen zijn voor later. Met andere woorden, wanneer het brein vond dat de indrukken onthouden moesten worden, verstevigde het de herinnering.

Tijdens het vervolg van de test kwam naar voren dat de proefpersonen die het beeld slechter hadden onthouden ook een zwakkere wisselwerking hadden gehad tussen de twee hersengebieden. Hieruit blijkt dat hoe groter de activiteit in de hippocampus en de corticale gebieden, hoe sterker het geheugen.

Het brein werkt dus wanneer we rusten. Rust is dus belangrijk voor het geheugen en de cognitieve functies. Helaas wordt hier nauwelijks bij stil gestaan. De huidige informatietechnologie houdt ons non-stop aan het werk.

Originele Bron: Phys Org


Commentaar: Het brein leert vooral wanneer het slaapt en droomt. Vandaar dat hypnose zo'n goede methode is om mensen versneld te leren hoe ze beter en effectiever met hun brein om kunnen gaan.



Bron: tiouw.com