Fantaseren is leuk. Ik denk dat volwassenen bijna net zoveel fantaseren als kinderen. Hoe zou het zijn om die ideale baan te vinden? Om nu in een warm land te zijn? Om de lotto te winnen? Allemaal leuke fantasieën die je energie geven en je vrolijk maken.
Toch kan een fantasie ook frustreren op het moment dat het je niet lukt deze los te laten en de werkelijkheid waar je het mee vergelijkt continue tegenvalt.
Dan valt het leven dat je leidt (of de situatie waar je je in bevindt) chronisch tegen en ben je aan het vechten tegen de realiteit. En een gevecht tegen de realiteit verlies je, altijd.
In het artikel http://newstart.nl/blog/2009/11/29/drie-tips-voor-een-ontspannen-leven/ heb ik het er al eerder over gehad. Ik wil er in dit artikel nog iets dieper op ingaan.
Laten we eens kijken naar een aantal fantasieën die velen van ons hebben en ons afvragen of we daar echt gelukkiger van worden:
Fantasie nummer 1: Jezelf
Gedachte: Ik zou willen dat ik slimmer, extroverter, minder lui, jonger, knapper, populairder of communicatiever was. Ik wilde dat ik meer diploma’s had, meer vaardigheden of een beter cv.
Kerngedachte: Ik zou willen dat ik anders was dan dat ik ben.
De realiteit: De realiteit is dat je bent wie je bent. Je bent niet de slimste, noch de domste. Niet de jongste, noch de oudste. Niet de beste, noch de ergste. We vergelijken onszelf vaak met een ideaalbeeld dat niets te maken heeft met de realiteit. Natuurlijk kunnen we nog slimmer of actiever zijn, maar wat is er mis met wie we in werkelijkheid zijn? Zoals je bent, ben je prima. Misschien zul je nooit de Nobelprijs winnen of een wereldschokkende uitvinding doen, maar dat geeft niet. Op je eigen, unieke manier ben je waardevol, ook voor de mensen om je heen.
De keuze: Accepteer jezelf zoals je bent. Met al je fouten en minder goede eigenschappen ben je nog steeds de moeite waard. Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Hiermee voorkom je verwachtingen die bijna niemand (en jij dus ook niet) kan waarmaken. Vergelijk jezelf niet met anderen. Zij zijn uniek en jij ook.
Fantasie nummer 2: Het verleden.
Gedachte: Ik zou willen dat ik vroeger andere beslissingen had gemaakt. Ik wilde dat ik terug kon gaan naar het verleden. Had ik maar ooit dit gedaan. Had ik maar nooit dat gedaan.
Kerngedachte: Als het verleden anders was geweest, was ik nu gelukkiger.
De realiteit: Het verleden is afgesloten. Er is niets wat je nu kunt doen om het terug te halen. Soms is dat jammer, maar het is wel de waarheid. Als je te veel blijft hangen in het verleden, staat het je toekomst in de weg. Misschien kan deze gedachte een troost zijn: ‘Met de kennis die je had en de persoon die je was, heb je toen de beste beslissing genomen.’ Nu zou je het waarschijnlijk anders hebben gedaan, maar wie niet? Vergeef jezelf voor je fouten, sluit het af en maak een nieuwe start.
De keuze: Kies ervoor om vrede te hebben met het verleden. Je hebt je best gedaan. Je kunt er nu niets meer aan veranderen. Waarom zou je vechten tegen iets wat niet meer terugkomt? Als je vecht tegen het verleden, vecht je tegen je eigen gedachten. Probeer de les die je van het verleden hebt geleerd te gebruiken voor betere keuzes in de toekomst.
Fantasie nummer 3: Anderen.
Gedachte: Ik zou willen dat hij of zij dat niet deed. Dat ze meer rekening hielden met mij. Ik begrijp niet waarom ze dat doen. Waren ze maar anders!
Kerngedachte: Als ze doen wat ik wil dan komt alles goed.
De realiteit: De realiteit is dat anderen zijn zoals ze zijn en we er heel weinig aan kunnen doen om dat te veranderen. Dat is ook jammer, want we zouden bijna allemaal willen dat sommige mensen zich anders gedroegen. Deze fantasie is dubbel frustrerend: je frustreert anderen met een verwachting waar zij het niet mee eens zijn. En je frustreert jezelf dat het je niet lukt om ze te veranderen.
De keuze: Kies ervoor om anderen te accepteren zoals ze zijn. Gun jezelf de energie die het geeft als je ophoudt anderen te willen veranderen. Het lukt je nooit totale controle te krijgen. Je wilt toch ook niet dat anderen jou veranderen? Als ze niet willen doen wat jij wilt en je daar echt niet mee kan leven, neem dan afstand.
Fantasie nummer 4: Je situatie.
Gedachte: Ik zou willen dat ik ergens anders was. Dat ik niet in deze situatie zat. Dat ik een leukere baan, leukere partner of een ander huis had.
Kerngedachte: Als ik niet in deze situatie zat, was ik gelukkiger.
De realiteit: Helaas, je zit in deze situatie. En geen enkele fantasie gaat dat veranderen. Maar frustratie is goed! Frustratie zorgt ervoor dat je dingen in beweging gaat zetten. En dat gaat je situatie verbeteren. Fantaseren over hoe het zou kunnen zijn gaat je niet helpen. Alleen actie is het verschil tussen droom en werkelijkheid.
De keuze: Kies ervoor om er iets aan te doen! Maak vandaag een begin om een positieve verandering in werking te stellen. Als je er niets aan kunt of wilt doen, zul je de huidige situatie moeten accepteren. Maar geef niet te snel op! Je kunt veel meer dan je denkt en veel kleine stappen overbruggen een enorme afstand. Zelfs de Egyptische piramides zijn steen voor steen gebouwd.
Wat vechten tegen de realiteit je kost. Wensen dat de realiteit anders is, kost je heel veel energie. Je breekt je hoofd over wat je anders wilt en bent teleurgesteld dat het niet zo is. ‘Was het maar anders…’ Je kunt de realiteit niet veranderen: jij bent zoals je bent, anderen zijn zoals ze zijn en het verleden komt niet meer terug.
Dus vechten tegen de realiteit is een scenario voor frustratie. Het is veel slimmer om te begrijpen dat het nu eenmaal de werkelijkheid is en het los te laten.
Dat wil niet zeggen dat je alles klakkeloos moet accepteren en geen actie kunt ondernemen: Je kunt jezelf blijven ontwikkelen. Je kunt nu betere keuzes voor de toekomst maken. Je kunt anderen je mening geven over hun gedrag. Dat zijn de keuzes die je heb.
De koe in het weiland. Sel je voor dat er een koe in een weiland staat. En dat een koe de volgende menselijke gedachten zou hebben:
‘Ik zou willen dat ik een paard was, dan kon ik harder rennen. Oh, was ik maar een paard!’ ‘Ik zou willen dat ik vorige week wat gras opzij had gelegd, dan hoefde ik vandaag niet te grazen. Waarom heb ik dat niet gedaan? Stom, stom, stom!’ ‘Ik zou willen dat die andere koeien wat minder smakten. Ik word er gek van!’
Oké, misschien een raar voorbeeld, maar zo wordt het wel duidelijker waarom deze gedachten frustreren. Als we om deze voorbeelden lachen, waarom lachen we dan niet om onszelf?
Gun jezelf de vrijheid om de realiteit te accepteren. Maak de keuzes waar jij je goed bij voelt en je zult merken dat het je oplucht en ruimte creëert in je leven.
Op jouw succes!
Frank de Moei Capedium Coaching http://www.newstart.nl/
Attentie: aquariusage
Bron: newstart.nl