Iets meer dan een jaar geleden was Israël bezig om Gaza te bombarderen, toen er een aap uit de mouw kwam: voor de kust van Gaza ligt een gasveld, dat Israël wil annexeren. Op dit moment is de VS bezig om Haïti te veroveren en te bezetten, dit onder het mom van hulpverlening aan de slachtoffers van een zware aardbeving. Ook ditmaal komt er een aap uit de mouw, zeg maar gerust een gorilla! Want weliswaar lijkt Haïti reeds volledig leeg geroofd, het oerwoud gekapt, de plaatselijke landbouw weggevaagd door de import van goedkope granen uit de VS, de vruchtbare grond weggespoeld door erosie, de weinige industrie slechts bestaande uit wat sweatshops voor Amerikaanse multi-nationals, maar… Haïti ligt waarschijnlijk boven op een grote plas onontgonnen aardolie. Dit op het eerste gezicht zo kaalgevreten eiland blijkt daarnaast te beschikken over nog meer waardevolle delfstoffen.
Om te beginnen met de aardolie, dank zij Petje kwam ik terecht op deze pagina van een Haïtiaanse organisatie, met heel veel links. Olie in Haïti? Dr. Georges Michel beweert van wel! In maart 2004, een maand nadat president Aristide werd ontvoerd door de VS, schreef hij een artikel in het Frans, waarvan hier de Engelse vertaling staat. Ik zal twee alinea’s vertalen in het Nederlands.
Al sinds onheuglijke tijden is het geen geheim dat diep onder de grond van het eiland Haïti, en onder de omringende zeebodem, grote nog onontgonnen voorraden olie liggen. Men weet alleen niet waarom ze nog steeds niet zijn ontgonnen.
In de loop van de jaren ‘50 heeft de Knappen-Tippen-Abbet company proefboringen gedaan in de Cul-de-Sac plains, in het Plateau-Central en in de regio van Gonaives. Al deze boringen bleken zeer veelbelovend en de resultaten waren boven verwachting. De grote oliemaatschappijen die in Haïti actief waren, oefenden echter druk uit om deze olievelden niet te exploiteren. Haïti was geen Saoedi-Arabië of Koeweit. In een tijd dat een vat ruwe olie slechts iets meer dan een dollar kostte en de Perzische Golf een overvloed aan olie leverde, was er voor deze maatschappijen geen reden om deze olievelden, die werden beschouwd als minder winstgevend, in productie te nemen.
De Haïtiaanse aardolie ligt op 3000 meter diepte, maar met de huidige olieprijs van 80 tot 90 dollar per vat is de winning van deze olie zeker rendabel. Vermoedelijk dient Haïti als oliereserve voor de VS, want tot op heden was de olieproductie nul en de boorgaten werden weer dicht gestopt. Op de lijst van landen met oliereserves komt Haïti niet voor. Toch denkt men dat Haïti meer aardolie heeft dan Venezuela. Nu een aardbeving de internationale aandacht op het eiland heeft gevestigd, kon deze stiekeme voorraad aan het licht komen en misschien kan de olie-roof door de VS nog worden voorkomen.
Maar er is meer! Haïti is rijk aan koper, mangaan, goud en zilver, metalen die worden gevonden in het Massif du Nord. De Central Plain bevat lignite, een soort steenkool. Andere delfstoffen zijn ijzer, lood, zink, nikkel zwavel, marmer en kalksteen. Ooit had Haïti ook veel bauxiet (de grondstof voor aluminium), maar de bauxietmijnen zijn sinds het einde van de vorige eeuw uitgeput. Eigenlijk is Haïti niet arm, maar rijk!
Haïti met zijn tropische wouden, zijn vruchtbare dalen en vlaktes, zijn snel stromende rivieren en de visrijke omringende zee, was van nature een paradijselijk eiland. Helaas wordt het al eeuwen lang geplunderd door het vrije Westen. Dat de VS nu een troepenmacht stuurt, nadat er reeds een VN-”vredesmacht” was gelegerd, lijkt volstrekt niet op humanitaire hulp. Het zou dus heel goed te maken kunnen hebben met de aardolie!
Bron: boublog.nl