De inzet van bodyscanners op Schiphol helpt maar gedeeltelijk om aanslagen te voorkomen, maar betekent wel een forse aantasting van de privacy van vliegtuigpassagiers. Dat stelt de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom in een open brief aan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA).
- Passagiers worden ook in kruis gefouilleerd
- Nederland krijgt bodyscans
- Duitse minister: bodyscan moet eerst beter
- Waar houdt het checken op?
Directeur Ot van Daalen van Bits of Freedom schrijft in de brief dat alle passagiers 'digitaal worden uitgekleed', wat volgens hem een inbreuk is op de privacy en de lichamelijke integriteit. Van Daalen vraagt zich hardop af of wel honderd procent kan worden voorkomen dat beveiligingsmedewerkers foto's maken van de naaktbeelden, bijvoorbeeld van bekende Nederlanders of van kinderen.
Van Daalen wijst er verder op dat de scanners niet feilloos zijn. Schiphol kan niet garanderen dat de Nigeriaan die op eerste kerstdag probeerde een vliegtuig op te blazen, met een bodyscan op tijd was gepakt. Terroristen zijn naar verluidt al aan het oefenen op het passeren van de scanners.
De inzet van de scanners brengt bovendien hoge kosten met zich mee, en mogelijk ook langere wachttijden. Ook staan de gezondheidseffecten nog niet vast. Volgens Van Daalen staan de voordelen niet in verhouding tot de nadelen. Hij verzoekt Hirsch Ballin dan ook terug te komen op zijn besluit om de bodyscan verplicht te stellen voor alle passagiers naar de Verenigde Staten.
De overheid kan volgens Van Daalen beter onderzoeken waarom de bestaande beveiligingsmaatregelen hebben gefaald.
Bron: depers