De staat kan processen verwachten over de centrale opslag van vingerafdrukken. Een aantal organisaties vindt de databases te kwetsbaar en vreest misbruik.
De protesten komen uit allerlei hoeken, maar hebben één gemeenschappelijk doel: een einde maken aan (centrale) opslag van vingerafdrukken in paspoorten. De vrees bestaat dat misbruik van de gegevens op de loer ligt.
Sinds september moeten alle Nederlanders die een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen vingerafdrukken laten maken. Het opnemen van vingerafdrukken in een paspoort is opgelegd door de Europese Unie.
Nederland gaat verder dan deze Europese regels, en gaat de vingerafdrukken in een nationale database opslaan. Volgens onze regering is dat handig.
Kwetsbaar
Een van de stichtingen die de staat wil aanklagen, is het deze zomer door ondernemer Bas Filippini opgerichte Privacy First.
Deze stichting heeft naar eigen zeggen contacten met gespecialiseerde advocaten en wetenschappers. Planning is om rond januari een proces te starten.
Verschillende advocaten helpen de stichting, soms gratis, soms tegen betaling, zegt mede-initiatiefnemer Charles van der Hoog. Het eerste rapport met juridische argumenten ligt al klaar. De stichting zegt dat de databases waar de vingerafdrukken worden opgeslagen te kwetsbaar zijn. Volgens Van der Hoog is het onmogelijk om ze goed genoeg te beveiligen. Risico: criminelen of andere kwaadwillenden krijgen vingerafdrukken in handen.
Kansloos
Ook de stichting Vrijbit zegt dat ze een proces tegen de staat wil starten. De stichting diende deze zomer bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg (ECHR) een klacht in over opslag van vingerafdrukken door de Nederlandse staat. Het hof deed niks met de klacht.
Deze weg was echter bij voorbaat kansloos, omdat het ECHR alleen in heel uitzonderlijke situaties een staat kan terugfluiten. En bovendien pas nadat alle nationale rechtsmiddelen zijn uitgeput. Vrijbit is nu bezig om een proces in Nederland op te starten. De stichting zegt daarover contact te hebben met Privacy First.
‘De burger loopt een veiligheidsrisico’
En dan is er nog het Platform Bescherming Burgerrechten, dat dit voorjaar is opgericht op initiatief van het Humanistisch Verbond.
Bron / Lees verder: Depers.nl