Keck telescoop ziet een dubbele stofschijf

Laatste wijziging: zondag 27 september om 20:09, 2841 keer bekeken
 
Groningen, zondag 27 september 2009

Astronomen hebben met behulp van de twee 10-meter telescopen van het W.M. Keck observatorium in Hawaii één van de meest compacte stofschijven bij een andere ster onderzocht. Als de stofschijf zich om onze zon zou bevinden dan zou die vier maal de afstand Aarde-Zon groot zijn en dus ergens in de buurt van de baan van Jupiter uitkomen. De compacte binnenste schijf wordt begeleid door een tweede stofschijf die honderden malen groter is.

Het onderzoek is gedaan met de Keck Interferometer Nuller (KIN), een apparaat dat het licht van de twee afzonderlijke telescopen kan bundelen en zo astronomen in staat stelt zeer zwakke objecten te bestuderen die anders verloren gaan in het uitgestraalde licht van de ster zelf. Het is de eerste compacte stofschijf die door de KIN is gedetecteerd en het laat zien dat het instrument stofschijven honderdmaal kleiner dan een conventionele telescoop kan zien.

Door de lichtbundels van de twee telescopen op een speciale manier samen te voegen kan de KIN een hele exacte blinde vlek creëren die ongewenst licht van de ster blokkeert en zo hele zwakke details zichtbaar maakt.

Bron / Lees verder op vsml.nl