Als het er niet zo gloeiend heet geweest zou zijn hadden we er net als hier op planeet aarde, rond kunnen dwarrelen. Astronomen hebben deze planeet ontdekt net buiten ons zonnestelsel. Dankzij mensen die altijd in de lucht staren, op zoek naar nieuwe bezienswaardigheden, zijn er al meer dan 300 planeten gevonden buiten ons zonnestelsel. Al deze planeten waren alleen altijd ‘gasbollen’ en ze werden tevens nooit bewezen solide te zijn. Een team van Europese astronomen heeft dit keer wel bevestigd een stenen ‘extrasolar’ planeet te hebben ontdekt.
De temperatuur op de planeet bedraagt 3,600 graden Fahrenheit (1982.222 ºC), veel te heet om leven op mogelijk te maken dus. De planeet draait in maar twintig uur rond zijn ‘zon’, wat inhoud dat hij met een verbazingwekkende 749.954,304 kilometer per uur om de ster ’sjeest’. Ter vergelijking, Mercurius, de planeet die het dichtst bij de zon ligt, doet zijn ronde om de zon in 88 dagen.
Wetenschappers hebben bevestigd dat de mogelijkheid van ‘leven op een planeet’ onder andere pas mogelijk is als het een solide oppervlak heeft van om op te ‘rusten’. Ook onze planeet is ‘in principe een grote steen’ zei de mede-ontdekker Artie Hartzes, directeur van het Duitse Thuringer observatorium.
‘Zo’n vergelijkbare planeet, als die met onze aarde, zijn we nog niet eerder tegen gekomen. Hij ligt alleen net iets te dicht bij de zon, aldus Artie Hartzes.
Het is een ‘gigantische ontdekking’ vindt ook Alan Boss van het Carnegie Instituut, als het gaat om ‘ander leven proberen te vinden in het universum’. Het is natuurlijk ook niet voor niks dat deze ontdekking een uitgebreid artikel krijgt in het bekende nieuwstijdschirft Astronomy & Astrophysics.
Bron: gebrokenpennen