Een nieuw medicijn dat het geheugen opkuist kan herinneringen uitwissen die ongelukkig maken of een schaamtegevoel opwekken. Na succesvolle tests bij dieren denken onderzoekers dat dit ook bij mensen zal werken.
Angstherinneringen
Onderzoeker Andreas Lüthi testte een medicijn dat herinneringen kan wissen uit op dieren en hij is hoopvol dat het ook zal werken bij mensen. Honden kregen medicatie dat de barrière rond het amygdala, een orgaan in de hersenen waar dieren hun angstherinneringen in opslaan, doet verdwijnen. Na de behandeling hadden de dieren niet langer schrik van geluiden die ze associeerden met elektrische shocks, waaruit de onderzoeker afleidt dat deze herinneringen gewist werden. Omdat mensen hetzelfde orgaan hebben in de hersenen denken de onderzoekers dat het medicijn ook bij hen zal werken.
Herinneringen opofferen?
Hoewel deze pil een aantrekkelijke oplossing lijkt, doet het bij experts heel wat medische en ethische vragen rijzen. Sommige critici vrezen dat de pil ook nuttige herinneringen zal wissen. Anderen vrezen dat de medicatie misbruikt zal worden. Neurowetenschapper Joseph LeDoux zegt dat de behandeling patiënten zal helpen om herinneringen te overschrijven met gelukkigere gedachten. Het zou ook soldaten met posttraumatische stress of mensen met een fobie als gevolg van herinneringen kunnen helpen. LeDoux: "Elke soldaat met een trauma die ik al ontmoette, was bereid om enkele 'normale' herinneringen op te offeren als de slechte gewist zouden worden."
Goede herinneringen
Een andere wetenschapper, Ashok Hegde, zegt dat mensen voornamelijk een herinnering van openbare vernedering willen wissen. "Liefdesverdriet of verdriet door de dood van een huisdier vervaagt na een tijdje vanzelf. Goede herinneringen zijn intenser en blijven daarom veel langer hangen."
Bron: hln.be