Colony Collapse Disorder (CCD), zoals het uitsterven van de bijenkolonies wordt genoemd, heeft zich inmiddels ook over o.a. de VS, Duitsland, Zwitserland, Spanje, Portugal, Italië en Griekenland uitgespreid.Het fenomeen heeft inmiddels de helft van de Amerikaanse staten getroffen: aan de Westkust is 60% van de commerciële bijenpopulatie verdwenen en aan de Oostkust zelfs 70%. Vorige week kondigde John Chapple, een van de grootste bijenhouders in Londen, dat 23 van zijn 40 bijenkorven plotseling leeg en verlaten zijn.
Bestuiving
Bijen zijn essentieel voor de bestuiving van meer dan 90 fruitsoorten en groenten.
Bijen verzamelen nectar en stuifmeel in bloeiende bloemen. De nectar wordt verwerkt tot honing en het stuifmeel vormt de basis van het zogeheten bijenbrood, een mengsel van stuifmeel en honing wat wordt gevoerd aan bijenlarfjes. Tijdens het verzamelen bezoekt een bij verschillende bloemen na elkaar.
Doordat een bijenlichaam behaard is blijft stuifmeel aan de bij kleven, dat bij bezoek aan een volgende bloem weer wordt achtergelaten op de stamper, waardoor de bloem wordt bestoven en zich weer een vrucht kan gaan vormen. Daar er in de landbouw de laatste tientallen jaren nogal wat is verandert in monocultures, met sterke bemesting en bespuitingen met insecticiden, zijn veel natuurlijke bestuivende insecten verdwenen.
Hun taak wordt in veel gevallen overgenomen door de honingbij. Zonder bijen zouden veel bloeiende planten geen vruchten dragen en zonder bloemen zouden de bijen geen voedsel hebben. Dat maakt maar weer eens duidelijk hoe planten en dieren elkaar nodig hebben.
Bron: http://www.gojibes.nl/bestuiving.htm
Biodiversiteit en landbouw
De bijenstand is dus cruciaal voor natuur en landbouw. Bijen dragen in belangrijke mate bij aan de biodiversiteit. Ze staan garant voor tachtig procent van de bestuiving van wilde planten en dat leidt tot een gevarieerd aanbod van zaden voor vogels en kleine zoogdieren.
De jaarlijkse geschatte waarde van de bestuiving van voedselgewassen in de Nederlandse land- en tuinbouwsector bedraagt bovendien één miljard euro!
Bron: http://www.trouw.nl/groen/nieuws/natuur/article2815362.ece/Zonder_bijen_is_er_geen_bestuiving__.html
Professor Frans Jacobs, werkzaam bij de universiteit van Gent en een vermaard bijendeskundige, luidt de noodklok: ,,In de mondiale rangschikking van economisch belangrijkste 'landbouwdieren' staan bijen op de tweede plaats. Enkel runderen brengen nog meer geld op. Bijen zijn economisch belangrijker dan varkens of kippen."
Door de bijensterfte zou volgens de professor een derde van de mondiale landbouwproductie in gevaar komen. Economisch kan dit probleem erger worden dan de opwarming van de aarde. Want zonder bijen, geen bestuiving en geen landbouw.''
Bron: http://www.haarlemsdagblad.nl/article3118455.ece
Wanneer de bijen in dit tempo uit blijven sterven dreigt er dus binnen zeer korte tijd een wereldwijde hongersnood..
Bijensterfte door UMTS en GSM-straling:
De massale bijensterfte wordt volgens wetenschappers mogelijk veroorzaakt door elektromagnetische straling die nodig is voor mobiele telefonie.
Uit onderzoeken is gebleken dat elektromagnetische straling, die mobiele telefonie mogelijk maakt, het navigatiesysteem van de bijen beïnvloedt, waardoor ze de weg terug naar hun korven niet meer weten te vinden en de koningin onbevrucht blijft.
Duits onderzoek aan de Landau Universiteit in Koblenz heeft aangetoond dat bijen niet terugkeren naar hun korf wanneer er mobiele telefoons dichtbij worden geplaatst. Ook Dr. George Carlo, een Amerikaanse deskundige op het gebied van elektrosmog, is overtuigd van deze mogelijkheid.
Bronnen:
The Independent
http://www.independent.co.uk/environment/nature/are-mobile-phones-wiping-out-our-bees-444768.html
Süddeutsche Zeitung
en het onderzoek van de Landau Universiteit: http://www.bienenarchiv.de/forschung/2002_hf-felder/hf_felder.htm
Zie ook: http://www.iphoneclub.nl/159/massale-bijensterfte-en-misoogsten-door-mobiele-telefoons/
Een bijenhouder uit het Gelderse Overloon constateerde bij het uitvliegen dat zijn bijna zestigduizend bijen op mysterieuze wijze waren verdwenen. Hij heeft geen idee waar zijn beestjes gebleven zijn. Van massale bijensterfte is daar echter geen sprake, want dode dieren trof hij niet aan.
Naar de toedracht kan hij alleen maar gissen. ,,Mobiele telefonie zou de oorzaak kunnen zijn", vermoedt deze bijenhouder. De straling van gsm-masten zou het navigatiesysteem van de bijen kunnen beïnvloeden, waardoor ze de weg naar huis niet meer kunnen vinden en eitjes onbevrucht blijven."
Bron: http://www.haarlemsdagblad.nl/article3118455.ece
Andere belangrijke doodsoorzaken van de bij zijn vergifitiging door pesticiden.
Het gebruik van plantenzaden (vooral van maïs) die met pesticiden als neonicotinen behandeld zijn planten voortbrengen die zeer schadelijk zijn voor bijen. Niet alleen via het nectar en stuifmeel van deze planten, maar ook omdat de bijen de guttatie en dauw van deze planten drinken. Ze krijgen daardoor veel hogere doses neonicotinen binnen dan gedacht werd en sterven binnen 2-10 minuten als ze deze vloeistof drinken
Read more: http://www.partijvoordedieren.nl/news/view/2525#ixzz0LnSUhiXP
Ook andere milieuvervuilingen zoals bijvoorbeeld de hoge concentratie imidacloprid in het oppervlaktewater zijn dodelijk voor de bij: http://www.ad.nl/groenehart/3368366/lsquoOorzaak_bijensterfte_is_vervuild_waterrsquo.html
Wat men zelf kan doen om de bijen te helpen:
U kunt de bedreigde bijen deze herfst nog helpen met het zaaien van bij-vriendelijke bloemen.
Bron:http://www.trouw.nl/groen/nieuws/natuur/article2816372.ece/Help_de_bijen_de_herfst_door.html
Bijen hebben het met name moeilijk in de maanden augustus, september en oktober. Er zijn dan te weinig planten en de kwaliteit van het stuifmeel en de nectar is minder dan in de lente.
Om de bij te helpen, kunt u nu via Natuur & Milieu een zakje bij-vriendelijk bloemenzaad bestellen. Daarin zitten zaden van Malva, Dille, Korenbloem, Nigella, Koreander, Goudsbloem, Borage, Bladrammenas, Mosterd, Boekweit en Phacelia. Als u deze zaden in juli plant, zullen ze deze herfst bloeien en de bijen helpen om hun broed goede kwaliteit en kwantiteit nectar en stuifmeel te geven.
Hier kunt u de gratis zaadjes bestellen: http://www.natuurenmilieu.nl/page.php?pageID=129
- De bolster.nl levert speciale zaden combinaties voor bijen en vlinders...gewoon in de grasstroken zaaien, zakjes kosten ca 2 euro. Hoe meer wilde oorspronkelijke planten des te beter. kleine groenstroken worden niet gespoten en bijen hebben nu eenmaal een hele goeie neus...en wat is leuker dan na verloop van tijd, een boeket veldbloemen te plukken...gratis!
-Zo min mogelijk electrische apparatuur gebruiken en vooral geen GSM, GP(R)S, tv kijken via de schotel, draadloos internet e.d. maar bijv. bellen via de vaste telefoon lijn...
-Biologisch voedsel, cosmetica e.d. kopen (dat wordt verbouwd zonder pesticiden en genetisch gemanupuleerde troep)
-(Wilde) Bloemen planten
-Tuinieren met alleen biologische producten (geen pesticiden en andere onnatuurelijke stoffen)
-Imkers steunen of zelf imker worden (bijen in de tuin houden)
-Weer honing eten, kopen en waarderen!
http://www.youtube.com/watch?v=niEZaD_G6PM
Bestuivers: Onder de dieren zijn insecten de belangrijkste overbrengers van stuifmeel. De groep bestuivers bestaat voornamelijk uit bijen, hommels, vliegen, vlinders wespen en kevers. Behalve de ons bekende honingbij kennen we ook de solitair levende bijen. In jaren met een zacht voorjaar kunnen deze in het wild levende bijensoorten, mits de weersomstandigheden het jaar ervoor gunstig waren in belangrijke mate bijdragen tot de bestuiving. Enkele tips voor wat u kunt doen om solitaire bijen te helpen:
http://www.gojibes.nl/solitaire_bijen.htm
-Laat de overheid weten dat je je zorgen maakt om de Bijensterfte!
De petitie stop de Bijensterfte is te onderteken op: www.petities.nl/petitie/stop_de_bijensterfte
Want Einstein zei al in de vorige eeuw: "Als de bij sterft, heeft de mens nog vier jaar te leven. Geen bijen meer, geen bevruchting meer, geen gras meer, geen dieren meer, geen mens meer”.
Achtergrond informatie over de petitie is te vinden op de weblog van initiatiefnemer en natuurbeheerder Jaap Molenaar. : honingbijen en hun bedreigingen; http://honingbijen.wordpress.com/actuele-situatie-actie-stop-bijensterfte/
In de Belgische provincie Vlaanderen werd al gratis bloemenzaad uitgedeeld om de bijen te helpen, iedereen kon gratis 75 gram bloemenzaad afhalen om te zaaien:
http://streekkrant.rnews.be/nl/regio/ovl-9000/provincie-deelt-vanaf-vrijdag-bloemenzaad-uit-om-bijen-te-steunen/Article-1184683226347-1194498066349.html
Paul