Klassieke barok als achtergrondmuziek en tegelijkertijd meer werk verzetten; het klinkt als een utopie maar gaat voor de meeste personen wel op. Barokmuziek kan mensen in de zogeheten alfastaat brengen waardoor ze beter informatie kunnen opnemen en het meest efficiënt kunnen werken en leren.
Dat stelt BrainStudio, een organisatie die slimmer werken stimuleert met BrainRadio, een internet radiostation speciaal bedoeld voor mensen op kantoor of in een leeromgeving. De muziek die op het radiostation te horen is, is gebaseerd op onderzoek van de Bulgaarse professor Georgi Lozanov. Hij deed onderzoek naar het effect van muziek op hersengolven en hij toonde aan dat speciale muziek het menselijk brein in de alfastaat kan brengen. De frequentie van de stroomgolven ligt dan tussen de zeven en veertien Hertz wat ervoor zorgt dat mensen ontspannen, alert en gefocust op een ding zijn. Hierdoor kunnen ze beter informatie verwerken en beter leren.
Waarom barok?
Barokmuziek heeft een ritme van 60 tot 64 tellen per minuut, hetzelfde ritme als onze hartslag en tevens het eerste geluid wat een foetus hoort. De hersenen gaan als het ware ook op deze frequentie werken waardoor ze langzaam in de alfastaat komen. Lozanov toonde aan dat door middel van barokmuziek en de alfastaat mensen twee tot vijf keer zo snel kunnen leren. Overigens werkt het principe ook voor mensen die geen liefhebber zijn van barokmuziek, ‘The music is for your brain not for your taste’. Daarnaast is ook andere muziek geschikt mits het harmonieuze, uitgebalanceerde 60-tellenmuziek is en uitsluitend instrumentaal.
Bron: managersonline