Nee, dat schrijven we niet omdat de eerste winterse buien over ons land zijn getrokken, maar omdat er nog steeds geen noemenswaardige zonnevlek op het oppervlak van onze ster is verschenen. Hoewel perioden waarin er weinig vlekken op de zon te vinden zijn om de zoveel jaren voorkomen, vinden wetenschappers dat het zonneoppervlak nu toch wel erg lang geen activiteit meer vertoont. De laatste keer dat dit gebeurde was vierhonderd jaar geleden en de vrijwel zonnevlekkenloze periode van toen leidde het zogeheten ‘Maunder Minimum’ in, wat ook wel de kleine ijstijd wordt genoemd. Komt die ijstijd er nu ook aan?
Het oppervlak van onze zon is vandaag de dag nog even inactief als twee jaar geleden het geval was. In juni kwam een groep wetenschappers al bijeen op een conferentie in de Verenigde Staten naar aanleiding van deze constatering, maar het blijft vooralsnog een raadsel waarom de nieuwe zonnecyclus nog niet echt op gang is gekomen. Deze duurt gemiddeld elf jaar en bestaat uit een maximum en een minimum, oftewel een actieve en een inactieve periode. Het laatste maximum van cyclus 23 vond in 2001 plaats en na het minimum in 2006 zou de huidige cyclus 24 langzaam moeten beginnen. Dit jaar verschenen echter pas de eerste zonnevlekken van de nieuwe cyclus, wat betekent dat het minimum een stuk langer dan normaal heeft geduurd. Normaal duurt een minimum namelijk ongeveer twaalf maanden.
Tijdens de kleine ijstijd, welke plaatsvond tussen 1650 en 1700, werden er slechts vijftig zonnevlekken geobserveerd. Normaal verschijnen er veertig- tot vijftigduizend vlekken op het zonnevlek in dat tijdsbestek. Of ons nu ook een periode van kou te wachten staat weet men niet, maar het is zeker dat als er een kleine ijstijd komt, het niet mogelijk is om te voorspellen wanneer deze begint. Bewijs voor zo’n abrupte klimaatverandering is gevonden in ijsrotsen op Groenland en Antarctica. Daar brak twaalfduizend jaar geleden een periode aan waarin de temperatuur vijf graden daalde en pas na duizend jaar weer ging stijgen.
Bron: Astroblogs en Daily Galaxy
Bron: astroversum