Organische moleculen zouden pad kunnen vormen naar buitenaards leven

Laatste wijziging: dinsdag 2 december om 23:44, 2791 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 2 december 2008

In een deel van ons melkwegstelsel waar bewoonbare planeten gevonden zouden kunnen worden, heeft men organische suikermoleculen ontdekt die in verband staan met de oorsprong van het leven. Met behulp van de radiotelescoop IRAM in Frankrijk heeft een internationaal team de moleculen gevonden in een actief stervormingsgebied, dat zich op zo’n 26.000 lichtjaar van de aarde bevindt. De stof, die glycolaldehyde wordt genoemd, is in staat om ribose te noemen, dat een deel vormt van het nucleïnezuur waarvan gedacht wordt dat het één van de belangrijkste moleculen is in de oorsprong van het leven: RNA.

Glycolaldehyde werd al eerder ontdekt in de buurt van het centrum van het sterrenstelsel waar wij ons in bevinden, waar de omstandigheden vrij extreem zijn in vergelijking met die in rest van de Melkweg heersen. Maar dat men ook in het gebied dat bekend staat als G31.41+0.31, dat zich ver van de kern van ons melkwegstelsel bevindt, dergelijke moleculen heeft gevonden vergroot de kans aanzienlijk dat één van de belangrijkste ingrediënten voor het leven in een groot deel van ons sterrenstelsel te vinden is. Dat is goed nieuws in de zoektocht naar buitenaards leven, omdat een wijde verspreiding van de moleculen de kans op het bestaan van andere ingrediënten van het leven in stervormingsgebieden, waar ongetwijfeld aardachtige planeten gevormd worden, vergroot.

Volgens professor Keith Mason van het Science and Technology Facilities Council “is de ontdekking van organische suikermoleculen in een gebied waar talloze sterren worden geboren zeer fascinerend en kan het ons ontzettend belangrijke informatie geven in de zoektocht naar buitenaards leven.” Maar dat is niet het enige wat de ontdekking volgens hem heeft opgeleverd. “Dit soort onderzoeken resulteren in combinatie met het grote aantal astronomische projecten waar onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk betrokken bij zijn in een snelle groei van de kennis over het heelal,” zei hij tot slot.

Bron: Physorg



Bron: astroversum