Gisteren is in Sevilla de grootste zonnetoren in de wereld geopend. Deze zonne-energiefabriek gaat 10.000 huishoudens van energie voorzien, door middel van het principe van CSP, Concentrated Solar Power. De solartechniek van de toekomst, volgens veel wetenschappers en technici.
Een 165 hoge toren ontvangt de gereflecteerde zonnebundels van maar liefst 1255 spiegels die, naar het Zuiden gericht, om de toren heen staan. De enorme hitte die hier wordt opgevangen, wordt gebruikt om water in stoom om te zetten, dat op zijn beurt weer stroomturbines aandrijft.
Het Spaanse bedrijf Abengoa heeft deze PS20-centrale gebouwd die maar lieffst 20Mw produceert. Abengoaen was al degene die een 10Mw-centrale op basis van hetzelfde principe draaiende heeft. Haar doel is het om in 2013 maar liefst 300 Megawatt te produceren volgens hetzelfde principe.
Waar de meeste zonne-energiecentrales draaien op het verkrijgen van electriciteit d.m.v. photovoltaïsche zonnepanelen, is deze CSP-techniek een stuk efficienter doordat enerzijds deze techniek goedkoper is en anderzijds de opbrengst hoger.
Spanje is overigens het 2e land in Europa, na Duitsland nota bene, dat méér dan 3000 Megawatt aan zonne-energie produceert op jaarbasis volgens de andere zonnetechniek, via de PV-techniek, dus via zonnepanelen. De groei in PV zal afnemen naar verwachting, omdat overheidssubsidies voor deze energie-opwekking afnemen in deze landen.
Overigens is het probleem dat zich voordoet bij de opslag van energie uit CSP ook opgelost. Lees hierover ook in het stuk over zonne-energie op WantToKnow: van Oliesheik naar Zonnesheik. HIER.
Door Guido ⋅ april 30, 2009
Bron: wanttoknow