Het lijkt science fiction. Een enorm zonnescherm vangt buiten de atmosfeer zon op en straalt de energie naar aarde. In 2016 is het realiteit.
De energiecrisis is even ingehaald door de kredietcrisis. Maar toch denken veel ondernemers juist nu na over een groene manier van energie opwekken. Het regent grote plannen. Zo wil het hoofd milieuzaken van Boeing bijvoorbeeld in de toekomst alle vliegtuigen op algen laten vliegen.
Maar de prijs voor het meest opmerkelijke plan gaat naar het Californische stroombedrijf PG&E. Zij willen in 2016 een gigantisch scherm met zonnecellen in de ruimte schieten. Buiten de atmosfeer moet dit scherm 1700 gigawatt-uur per jaar aan elektriciteit opwekken. Dat wordt via een microgolfzender naar de aarde gestuurd. Even buiten de stad Fresno komt een ontvangststation.
De technologie voor het plan is nu al voorhanden. Alleen heeft de uitvoering nogal wat haken en ogen. Zo moeten PG&E en het bedrijf Voltaren (dat de technologie levert) nog toestemming krijgen het scherm in de ruimte te 'hangen'. Bovendien moeten er ruimtevoertuigen beschikbaar zijn om de spullen in de ruimte te krijgen. Voltaren schat dat ze vier of vijf trips naar de ruimte nodig hebben om alles werkend te krijgen.
Maar als het werkt, is het een plan van grote schoonheid. Buiten de dampkring vangt een zonnescherm drie keer meer licht dan op aarde. En omdat energie via een zender makkelijk is over te brengen, hoeft de afstand geen beletsel te zijn. Daarmee moet een kwart miljoen huishoudens van energie worden voorzien
Bron: faqt.nl