Zonder veel rumoer is Cuba begonnen met de teelt van transgene maïs. Academici slaan alarm.
Volgens de staatskrant Juventud Rebelde zijn er 60 hectaren transgene maïs gezaaid op proefvelden in de provincies Sancti Spiritus, Havana, Matanzas, Ciego de Ávila en Santiago de Cuba. De maïs komt van het Cubaanse Ingenieurscentrum voor Genetica en Biotechnologie (CIGB), de belangrijkste wetenschappelijke instelling op het eiland.
De Cubaanse pers maakte amper melding van het experiment. De landbouwers weten nauwelijks wat er gaande is. Het debat over de voor- en nadelen en de gezondheidsrisico’s blijft binnen de muren van de universiteiten en wetenschappelijke congressen.
De CIGB-maïs is resistent tegen parasieten en tegen herbiciden, waardoor het rendement nog stijgt, zegt Raúl Armas van het onderzoekscentrum. Het doel is zaden te verkrijgen die een uitgebreide productie mogelijk maken, voor zover de autoriteiten daar de toestemming voor geven.
Gezondheidsproblemen
Vooral voorstanders van een biologische landbouw met inheemse variëteiten zijn tegen de Cubaanse plannen. Professor Eduardo Freyre van de Landbouwuniversiteit van Havana looft het werk van het CIGB en zijn pogingen om “uitzonderlijke garanties voor de bioveiligheid” te verkrijgen.
Maar tegelijk vreest hij dat de nieuwe maïs tot allergieën, kanker, immunologische problemen, onvruchtbaarheid en andere gezondheidsproblemen kan leiden. “En dan heb ik het nog niet over de transgene besmetting, die de wilde soorten en de niet-transgene geteelde soorten in gevaar brengt.” Volgens Freyre is de technologie “op maat van de belangen van de multinationals en de markt gemaakt”.
Cuba ratificeerde in 2002 het Protocol van Cartegena inzake bioveiligheid. Maar in de internationale onderhandelingen over de bepaling van de verantwoordelijkheid en compensatie bij mogelijke schade zijn het vooral de Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen die de invoering van een bindend systeem proberen te vertragen of verhinderen.
Silvia Ribeiro van de Canadese ngo ETC was in februari als waarnemer aanwezig bij een van de gesprekken. “Cuba zei niet veel op die bijeenkomst, maar daardoor volgde het wel de houding van het hele blok, wat ernstig is.” Het is “betreurenswaardig” dat Cuba na jaren van “redelijk strikte standpunten over bioveiligheid nu transgene maïs in open veld zaait om zaden te produceren.”
Wereldwijd worden al sinds 1996 transgene gewassen geteeld. De totale oppervlakte bedraagt nu 125 miljoen hectaren. Koplopers zijn de Verenigde Staten, Argentinië, Brazilië, Canada en China. Begin maart zette ook de Mexicaanse regering het licht op groen voor de experimentele kweek van transgene maïs. IPS(RP, JG)
Originele Bron: IPS.
Bron: ditkannietwaarzijn