Nieuwe digitale revolutie

Laatste wijziging: maandag 16 maart om 01:07, 2719 keer bekeken
 
Groningen, maandag 16 maart 2009

 

De wereld staat aan de vooravond van een nieuwe digitale revolutie: het grid. Dit is een (wereldwijd) netwerk van computers waarmee ongekende rekenkracht en dataopslag op termijn voor iedereen beschikbaar komt, meldt het Nationale instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) in Amsterdam.

 

Het grid vindt net als internet zijn oorsprong op het internationale instituut voor deeltjesfysica CERN in Genève. De tomeloze stroom van data die wordt geproduceerd door de nieuwe deeltjesversneller maakte de bouw van het grid noodzakelijk, zegt Jeff Templon van het Nikhef.

Het principe van het grid is eenvoudig: door zoveel mogelijk computers in één netwerk aan elkaar te koppelen, kan de rekenkracht en het geheugen van al deze computers tegelijk worden gebruikt om taken uit te voeren. Een dergelijk netwerk bestaat in Europees verband maar het Nikhef werkt met andere partners ook aan een Nederlands netwerk genaamd het BiG Grid, vertelt Templon. Dat netwerk telt inmiddels circa honderdduizend computers. Behalve het Nikhef maken ondertussen ook astronomen, medici en ook bedrijven als Philips gebruik van BiG Grid.

Commissie

Vooralsnog komt niet iedereen in aanmerking voor toegang tot het BiG Grid, erkent Templon. Een speciale commissie beoordeelt aanvragen voor toegang tot het systeem. Of het Nederlandse grid ooit publiekelijk toegankelijk wordt, zal de tijd moeten leren. Templon: ,,Maar dit systeem is zo krachtig dat veruit de meeste mensen dit nooit nodig zullen hebben. Toch waag ik me niet aan voorspellingen, want niemand wist twintig jaar geleden dat het wereldwijde web en internet zo'n hoge vlucht zouden nemen." Wie weet wat er dus nog allemaal mogelijk is met het grid.

Niettemin speelt Nederland een belangrijke rol met het BiG Grid project alsmede door het huisvesten van het hoofdkwartier van de organisatie die de coördinatie van de nationale grid-infrastructuren in Europa moet gaan verzorgen, EGI.org. Deze maand werd bekend dat EGI op het Science Park Amsterdam gehuisvest wordt.

Door Joris Polman



Bron: spitsnieuws