Astronomen vinden twee walsende zwarte gaten

Laatste wijziging: donderdag 5 maart om 14:58, 2480 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 5 maart 2009

Sterrenkundigen hebben in een ver verwijderd sterrenstelsel twee zwarte gaten ontdekt die op kleine afstand en met hoge snelheid om elkaar heen draaien. Het dubbele zwarte gat bevindt zich op ruim vier miljard lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Slang.

De ontdekking ondersteunt de theorie dat grote sterrenstelsels ontstaan door de versmelting van kleinere exemplaren.

Todd Boroson en Tod Lauer van het National Optical Astronomy Observatory in Tucson, Arizona, onderzochten de spectra van 17,500 quasars in het archief van de Sloan Digital Sky Survey. Quasars zijn de heldere kernen van verre sterrenstelsels met superzware zwarte gaten in het centrum. Hun energierijke straling wordt geproduceerd door heet gas dat op het punt staat in het zwarte gat te verdwijnen.

Uit de spectroscopische waarnemingen van de quasar J1536+0441 blijkt echter dat daar twee kolossale zwarte gaten in het spel zijn, 800 miljoen en 20 miljoen keer zo zwaar als de zon. Ongeveer eens per eeuw draaien ze om elkaar heen op een onderlinge afstand van zo’n drie biljoen kilometer, met een snelheid van 6000 kilometer per seconde. De ontdekking wordt donderdag gepubliceerd in Nature.

Het bestaan van dubbele zwarte gaten wordt voorspeld door de gangbare theorie dat kleine sterrenstelsels in de loop van de tijd met elkaar botsen en versmelten tot grotere stelsels. Uiteindelijk zullen de twee zwarte gaten ook met elkaar versmelten tot één reuzenexemplaar. In het geval van J1536+0441 kan dat echter nog wel een paar miljard jaar duren.



Bron: volkskrant