Saturnusmaantje mogelijk bron van buitenste ring

Laatste wijziging: woensdag 4 maart om 16:28, 2048 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 4 maart 2009

 

 

De Amerikaanse Cassini-sonde heeft een nieuw maantje ontdekt dat de bron van de buitenste ring kan zijn, meldt de NASA. Wetenschappers kwamen op 15 augustus vorig jaar met de Cassini een nieuw maantje op het spoor rondom de gasgigant. Een sequentie van foto's leerde bovendien dat het pad van het hemellichaam, met een diameter van een halve km, zich in een heldere boog van de G-ring, of de buitenste ring van Saturnus bevindt

Stofringen
Voor de Cassini de kennis over Saturnus grondig opvijzelde, was de G-ring de enige stofring die niet met een bekende maan in verband was te brengen. De ringen rond Saturnus zijn genoemd in de volgorde waarin ze werden ontdekt. Van binnen naar buiten zijn het D, C, B, A, F, G en E.

Binnen de G-ring is er een relatief heldere en smalle 250 km brede boog van ringmateriaal die zich over 150.000 km uitstekt, of een zesde van de hele omtrek van de ring. Het nieuw gevonden maantje beweegt zich binnen die ringboog. De vorsers denken dan ook dat het maantje de bron is van die ring.

Baan verstoord
Bovendien bleek de baan van het maantje te zijn verstoord door de nabije en grotere maan Mimas, die de ring bijeenhoudt.
Mogelijk is het nieuw gevonden satellietje niet de enige maan in de ringboog van de G-ring. (belga/sam)



Bron: hln.be